3 Cara Mudah Untuk Memilih Susu Bayi Yang Betul!

Apabila anda mula memberi susu bayi / makanan bayi selain daripada susu ibu, ia dipanggil menyapih. Sebilangan besar ibu bapa menganggap menyapih bermaksud berhenti menyusu sepenuhnya. Apabila tiba masanya untuk menyapih, lebih baik melakukannya secara beransur-ansur daripada secara tiba-tiba. Dan walaupun tidak ada usia yang betul atau salah untuk menyapih, yang terbaik adalah meneruskan penyusuan sehingga bayi anda berusia sekurang-kurangnya enam bulan. Penyusuan susu ibu yang berpanjangan, jika boleh, baik untuk bayi anda.

Bilakah Saya Perlu Menyapukan Bayi Saya?
Menyapih adalah tahap semula jadi dalam perkembangan bayi anda. Namun, banyak ibu mempunyai emosi bercampur. Adalah normal untuk merasa teruja dengan kemerdekaan baru yang dapat anda nikmati, dan juga kesedihan ketika bayi anda bergerak ke tahap lain dalam hidupnya. Bergantung pada anda dan bayi anda untuk menentukan kapan masa yang tepat.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk enam bulan pertama kehidupan bayi anda. Susu ibu mengandungi nutrisi optimum yang diperlukan oleh bayi anda untuk pertumbuhan dan perkembangan. Ia mengandungi antibodi yang dapat melindungi anak anda dari penyakit.

Selepas usia enam bulan, bayi harus menerima makanan pelengkap yang sesuai dengan usia sementara penyusuan berterusan sehingga usia dua tahun atau lebih. Berunding dengan doktor anda sebelum membuat keputusan untuk menggunakan susu formula bayi atau jika anda sukar menyusu.

Jenis Formula Bayi
Tidak ada formula bayi TERBAIK untuk anak anda melainkan formula bayi yang paling sesuai. Terdapat pelbagai jenama dan jenis formula yang terdapat di farmasi dan kedai. Sentiasa periksa label dengan teliti untuk memastikan anda membeli susu yang sesuai untuk bayi anda.
Perlu diingat bahawa beberapa bayi atau anak-anak mungkin mempunyai alergi terhadap formula atau ramuan tertentu, ini adalah topik yang sangat serius untuk mengetahui sebelum anda memutuskan formula mana yang akan dibeli untuk anak-anak anda. Kami telah membincangkan tentang alahan makanan dalam artikel lain, anda mungkin ingin membaca melalui pemahaman yang lebih baik.

Terdapat 4 jenis formula utama yang boleh anda temui di pasaran:
1) Formula berasaskan susu lembu
2) Formula berasaskan susu kambing
3) Formula berasaskan soya
4) Formula berasaskan bijirin / beras

Doktor anda mungkin mengesyorkan bayi meminum minuman yang dibuat dari susu lembu, yang mana kebanyakan formula bayi yang ada sekarang dibuat dari susu itu. Namun, anda perlu mengetahui sama ada bayi anda mempunyai alahan susu lembu sebelum anda melakukannya. Selain susu lembu, beberapa bayi mungkin alergi terhadap formula susu kambing atau formula berasaskan soya. Beberapa formula mempunyai prebiotik, iaitu karbohidrat yang membantu bakteria baik tinggal dan tumbuh di usus bayi anda. Tanya doktor anda apa keperluan bayi anda.

3 Cara Mudah Memilih Susu Bayi
1. Nasihat Paediatrician
Ibu bapa digalakkan untuk bertanya dan meminta nasihat daripada pakar pediatrik anda, jangan takut untuk mengemukakan soalan bodoh. Kerana apa yang anda dengar dan pelajari dari internet mungkin tidak berfungsi untuk anak anda, setiap anak berbeza. Sekiranya anda tidak tahu jawapannya, anda perlu bertanya.

2. Lakukan Ujian Alergi (Sekiranya Perlu)
Sekiranya bayi anda mempunyai reaksi buruk terhadap makanan atau formula tertentu dan anda tidak pasti makanan mana yang menyebabkannya, maka sangat penting untuk melakukan ujian alahan untuk keselamatan bayi anda.

3. Fahami Asas Formula
Setelah anda mengetahui alergi anak anda, risiko membeli formula yang salah akan dikurangkan. Anda selalu boleh merujuk pada label pada produk atau anda boleh terus bertanya mengenai perkhidmatan pelanggan yang berkaitan.

Apakah Formula Berasaskan Tumbuh-Tumbuhan?
Formula berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah susu tanpa laktosa dan lembu. Ia selamat dan berkhasiat sama dengan formula susu lembu. Kajian menunjukkan bahawa formula berasaskan bijirin yang lain seperti beras adalah pilihan yang sesuai dan sihat untuk kanak-kanak dengan alahan susu lembu. Formula berasaskan bijirin boleh menjadi alternatif untuk kanak-kanak yang alahan terhadap susu lembu atau soya.

MIWAKO A+

Untuk Kanak-kanak Umur 1-6 Tahun

Nutrisi Lengkap
Diperkayakan dengan nutrien dan vitamin penting yang menyokong pertumbuhan & pembelajaran optimum anak anda

Alahan Mesra
Tidak mengandungi alergen utama seperti laktosa, susu tenusu, kacang soya, kacang, telur dan gluten

Zero Gula
Tidak ditambah dengan sebarang gula atau pemanis tiruan

Perkembangan Otak
Bahan-bahan berfungsi seperti GABA dari beras perang yang bercambah, Omega 3 & Choline: Sokongan emosi & pembangunan kognitif

Kesihatan Usus
Prebiotik (FOS & 
Inulin):  Prebiotik mempromosikan pertumbuhan bakteria baik untuk membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kesihatan Tulang
Kalsium: Membantu menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Vitamin D: Membantu penyerapan kalsium dan meningkatkan kekuatan tulang

4 Jenis Gaya Keibubapaan yang Mempengaruhi Masa Depan Anak Anda

Pendidikan anak-anak selalu menjadi pengajaran besar bagi setiap ibu bapa. Ia adalah kerana setiap anak-anak adalah unik dan bertindak balas berbeza dengan kaedah yang berbeza
Ketahui Lebih Lanjut

Adakah bayi anda mempunyai alahan susu lembu?

Selepas alahan telur, alahan susu lembu adalah alahan makanan kedua yang paling biasa di kalangan anak muda Asia. Ia memberi kesan kepada kira-kira 2.5 peratus daripada mereka yang berusia di bawah 3 tahun dan kemungkinan besar akan berkembang pada tahun pertama kehidupan.
Ketahui Lebih Lanjut