4 Jenis Gaya Keibubapaan yang Mempengaruhi Masa Depan Anak Anda

Pendidikan anak-anak selalu menjadi pengajaran besar bagi setiap ibu bapa. Ia adalah kerana setiap anak-anak adalah unik dan bertindak balas berbeza dengan kaedah yang berbeza. Oleh itu, kaedah keibubapaan menjadi topik yang besar untuk dibincangkan. Terdapat empat jenis kaedah dan hasilnya dibincangkan:

1. Keibubapaan berwibawa
Ibu bapa yang berwibawa sering menggunakan dua jenis strategi disiplin: peraturan dan akibat serta sistem ganjaran.
 
Dengan menjaga keseimbangan antara kedua-dua, membantu anak anda mengetahui perkara yang betul untuk dilakukan dan apa yang tidak. Ibu bapa cenderung untuk menghabiskan masa untuk menghentikan masalah sebelum mencetuskan.
 
Mengapakah keibubapaan berwibawa adalah cara terbaik?
Ambil perhatian kanak-kanak itu
Ketat & menyokong pada masa yang sama
Kanak-kanak merasa dihormati kerana pandangannya didengar
Komunikasi memainkan peranan yang besar

Contoh:
 

 

 

Keputusan:
Kemahiran membuat keputusan: Kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang berwibawa boleh membuat keputusan sendiri.
Bertanggungjawab: Mereka tahu batasan dan mengetahui akibat dari beberapa tingkah laku.

2. Keibupapaan Autoritarian
ibu bapa autoritarian sering mempunyai permintaan yang tinggi tetapi tidak bertindak balas dengan cepat cukup untuk keperluan kanak-kanak. Selain itu, mereka menuntut kanak-kanak itu mengikut sempadan dan peraturan yang kukuh mereka.
 
Contoh:

 

 

Keputusan:
Mereka bercampur dengan ketaatan dengan cinta: Kanak-kanak akhirnya akan mencampuradukkan kejayaan dan ketaatan dengan cinta kerana mereka harus terlebih dahulu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh ibu bapa mereka.
Kurang keyakinan diri: Perasaan anak sering tidak dipertimbangkan dan ini dapat menyebabkan harga diri rendah kerana pandangan mereka tidak dihormati.
Tiada kawalan diri: Mereka tidak dapat mengawal diri kerana mereka tidak mempunyai pilihan di rumah.

3. Keibubapaan Permisif
Ibu bapa yang berminat cenderung bertentangan dengan ibu bapa yang berwibawa dengan tuntutan yang rendah tetapi memberi respons dengan cepat kepada keperluan anak-anak mereka. Mereka sangat lemah dengan peraturan mereka dan tidak melakukan hukuman.
 
Contoh:

 

 

Keputusan:
Kemahiran membuat keputusan yang lemah: Kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang berminat cenderung membuat keputusan yang lebih buruk. Ibu bapa lembut dan merawat anak mereka sebagai kawan.
Masalah dengan pengurusan masa: Ibu bapa lebih tertumpu pada kebebasan anak mereka daripada tanggungjawab yang sepatutnya.

4. Keibubapaan yang tidak terbabit
Ibu bapa yang tidak terbabit cenderung untuk menunjukkan kurang kehangatan dan memberi respons perlahan kepada keperluan anak mereka. Mereka mempunyai sedikit tuntutan dan peraturan terhadap kanak-kanak walaupun melupakan mereka kadang-kadang.
 
Contoh:

 

Keputusan:
Berpimpin kepada kebimbangan dan kemurungan: Mereka tidak mendapat perhatian yang cukup dari ibu bapa mereka dan merasa terabaikan.
Buat keputusan tanpa panduan: Kanak-kanak mesti belajar bagaimana untuk menyediakan diri mereka sendiri dan membuat keputusan sendiri tanpa bimbingan daripada ibu bapa.

Apakah jenis ibu bapa anda dan apa yang anda mahu lihat dalam anak anda dalam 5 atau 10 tahun akan datang? Pertimbangkan manfaat dan akibat dari gaya keibubapaan yang berbeza dan cuba mencari cara terbaik untuk mengajar kerana setiap kanak-kanak berbeza.

Apakah Formula Berasaskan Tumbuh-Tumbuhan?
Formula berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah susu tanpa laktosa dan lembu. Ia selamat dan berkhasiat sama dengan formula susu lembu. Kajian menunjukkan bahawa formula berasaskan bijirin yang lain seperti beras adalah pilihan yang sesuai dan sihat untuk kanak-kanak dengan alahan susu lembu. Formula berasaskan bijirin boleh menjadi alternatif untuk kanak-kanak yang alahan terhadap susu lembu atau soya.

MIWAKO A+

Untuk Kanak-kanak Umur 1-6 Tahun

Nutrisi Lengkap
Diperkayakan dengan nutrien dan vitamin penting yang menyokong pertumbuhan & pembelajaran optimum anak anda

Alahan Mesra
Tidak mengandungi alergen utama seperti laktosa, susu tenusu, kacang soya, kacang, telur dan gluten

Zero Gula
Tidak ditambah dengan sebarang gula atau pemanis tiruan

Perkembangan Otak
Bahan-bahan berfungsi seperti GABA dari beras perang yang bercambah, Omega 3 & Choline: Sokongan emosi & pembangunan kognitif

Kesihatan Usus
Prebiotik (FOS & 
Inulin):  Prebiotik mempromosikan pertumbuhan bakteria baik untuk membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kesihatan Tulang
Kalsium: Membantu menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Vitamin D: Membantu penyerapan kalsium dan meningkatkan kekuatan tulang

Adakah bayi anda mempunyai alahan susu lembu?

Selepas alahan telur, alahan susu lembu adalah alahan makanan kedua yang paling biasa di kalangan anak muda Asia. Ia memberi kesan kepada kira-kira 2.5 peratus daripada mereka yang berusia di bawah 3 tahun dan kemungkinan besar akan berkembang pada tahun pertama kehidupan.
Ketahui Lebih Lanjut

Tangani emosi kanak-kanak di luar kawalan!

Kita semua pasti akan menemui kanak-kanak yang berada di luar kawalan.
Ketahui Lebih Lanjut