3 Faedah Muzik Untuk Anak Kecil Anda

Bolehkah Manfaat Muzik Dalam Perkembangan Pertumbuhan Kanak-kanak?
Anda dapat mengetahui bahawa muzik dan nyanyian ada di mana-mana dan di seluruh dunia, ia muncul dalam hampir semua aspek kehidupan kita: teater, radio, televisyen, filem, ibadah, percutian, perayaan, pelbagai festival dan sebagainya. Terlepas dari gaya muzik atau lagu yang berbeza-beza, ia pasti akan melayani orang yang tepat.
Walaupun kita dapat mendengar muzik di mana-mana, tetapi bagaimana muzik dapat benar-benar membantu anak-anak kita dalam tahap pertumbuhan dan bagaimana ibu bapa dapat menerapkan muzik untuk memberi manfaat kepada perkembangan pertumbuhan anak-anak?

Kelebihan Muzik
Pada tahun 2016, University of Southern California Brain and Creativity Institute mendapati bahawa pengalaman muzik pada zaman kanak-kanak sebenarnya dapat mempercepat perkembangan otak, terutama dalam bidang kemahiran membaca dan pemerolehan bahasa. Berdasarkan kajian National Association of Music Merchants Foundation (NAMM Foundation), belajar bermain instrumen dapat membantu meningkatkan pembelajaran matematik. Mendedahkan kanak-kanak kepada muzik semasa peringkat perkembangan awal dapat membantu mereka mempelajari bunyi dan makna perkataan.
Walau bagaimanapun, pencapaian akademik bukanlah satu-satunya faedah untuk anak-anak. Memperkenalkan muzik yang tepat pada peringkat awal kanak-kanak dapat membantu mereka meningkatkan kemahiran literasi, pengembangan deria dan pengangkut mood.

Perkembangan Deria
Semasa kecil, setiap acara adalah perkara baru bagi mereka. Oleh itu, kanak-kanak memproses pengalaman mereka dengan kadar yang luar biasa. Otak mereka akan mengembangkan rangkaian persatuan yang kompleks untuk mewujudkan asas yang kukuh untuk menangani peristiwa yang serupa sepanjang hayat mereka. Dengan muzik, ia menghasilkan lebih daripada sekadar suara untuk didengarkan oleh anak anda. Mendedahkan anak anda kepada pelbagai jenis muzik dapat membantu mewujudkan lebih banyak jalan antara sel-sel di otak mereka.

Kemahiran Literasi
Salah satu faedah besar muzik untuk kanak-kanak kecil berkaitan dengan pengembangan kemahiran literasi. Memperkenalkan muzik dengan lebih awal dapat membantu anak anda memahami huruf-huruf suara yang dibuat dengan kata-kata dan cara menyahkod kata baru yang mereka temui. Ini dapat menjadi alat yang baik untuk meningkatkan kemampuan anak dalam mendengar dan memproses maklumat yang mereka terima, yang akan menjadi kelebihan bagi mereka ketika mereka memasuki status yang lebih akademik.

Mood Lifter
Muzik adalah lif mood semula jadi, ini tidak hanya berlaku untuk kanak-kanak tetapi juga orang dewasa. Anda boleh menggunakan muzik untuk membantu anak-anak anda bersemangat dalam acara yang akan datang, atau menggunakan muzik untuk menolong mereka melalui masa yang sukar dan tertekan. Memandangkan pengalaman positif muzik semasa acara, ia membantu mereka mengingat kembali kenangan dan perasaan setiap kali mereka mendengar lagu tersebut. Kenangan yang baik dengan muzik yang baik dapat menjadi momen motivasi bagi anak anda.

Apakah Formula Berasaskan Tumbuh-Tumbuhan?
Formula berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah susu tanpa laktosa dan lembu. Ia selamat dan berkhasiat sama dengan formula susu lembu. Kajian menunjukkan bahawa formula berasaskan bijirin yang lain seperti beras adalah pilihan yang sesuai dan sihat untuk kanak-kanak dengan alahan susu lembu. Formula berasaskan bijirin boleh menjadi alternatif untuk kanak-kanak yang alahan terhadap susu lembu atau soya.

MIWAKO A+

Untuk Kanak-kanak Umur 1-6 Tahun

Nutrisi Lengkap
Diperkayakan dengan nutrien dan vitamin penting yang menyokong pertumbuhan & pembelajaran optimum anak anda

Alahan Mesra
Tidak mengandungi alergen utama seperti laktosa, susu tenusu, kacang soya, kacang, telur dan gluten

Zero Gula
Tidak ditambah dengan sebarang gula atau pemanis tiruan

Perkembangan Otak
Bahan-bahan berfungsi seperti GABA dari beras perang yang bercambah, Omega 3 & Choline: Sokongan emosi & pembangunan kognitif

Kesihatan Usus
Prebiotik (FOS & 
Inulin):  Prebiotik mempromosikan pertumbuhan bakteria baik untuk membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kesihatan Tulang
Kalsium: Membantu menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Vitamin D: Membantu penyerapan kalsium dan meningkatkan kekuatan tulang

4 Jenis Gaya Keibubapaan yang Mempengaruhi Masa Depan Anak Anda

Pendidikan anak-anak selalu menjadi pengajaran besar bagi setiap ibu bapa. Ia adalah kerana setiap anak-anak adalah unik dan bertindak balas berbeza dengan kaedah yang berbeza
Ketahui Lebih Lanjut

Adakah bayi anda mempunyai alahan susu lembu?

Selepas alahan telur, alahan susu lembu adalah alahan makanan kedua yang paling biasa di kalangan anak muda Asia. Ia memberi kesan kepada kira-kira 2.5 peratus daripada mereka yang berusia di bawah 3 tahun dan kemungkinan besar akan berkembang pada tahun pertama kehidupan.
Ketahui Lebih Lanjut