Mengapa Sambutan Hari Lahir Penting Untuk Kanak-kanak?

Adakah anda selalu berfikir mengapa kita menyambut ulang tahun, cuti atau festival untuk anak-anak kita? Ingat, ini bukan sekadar perayaan. Ini adalah cara yang sempurna untuk menghargai dan menghargai orang-orang yang kita hargai dalam hidup kita, menunjukkan kepada anak-anak betapa kita peduli terhadap mereka dan keluarga ini. Sebenarnya, perayaan adalah cara yang cemerlang dan menggembirakan untuk menunjukkan kepada anak-anak kita apa yang kita percayai. Ketika berada dalam suasana bahagia, lebih mudah untuk membina jambatan kepercayaan antara orang.
Sebilangan ibu bapa sering bersemangat dan membuat persediaan terlebih dahulu untuk sambutan ulang tahun anak mereka, namun ada juga ibu bapa yang lebih suka menabung semua perbelanjaan untuk membuat perayaan atau pesta. Dengan melakukan ini sepanjang masa, ia boleh menjadi tidak produktif Terdapat banyak fantasi dalam fikiran kanak-kanak terhadap hari jadi, festival atau bahkan pesta keluarga. Kegagalan mereka sepanjang masa mungkin menyebabkan mereka merasa tidak peduli atau tidak disayangi dalam keluarga. Pesta ulang tahun tidak perlu bersahaja,kadang-kadang perayaan keluarga sederhana akan dilakukan. Sebilangan ibu bapa mungkin merasa tertekan untuk meraikan ulang tahun anak mereka. Walau bagaimanapun, merayakan satu tahun lagi kehidupan anak anda tidak semestinya luar biasa. Anak-anak lebih terdorong atau teruja dengan perayaan di mana mereka dipertimbangkan, di mana keperluan emosi mereka dipertimbangkan, dan di mana mereka merasa disayangi. Oleh itu, hanya menghirup lilin dan memakan kek boleh menjadi perayaan dengan sendirinya.

5 Sebab Untuk Meraikan

  • Mereka menaikkan harga diri. Apabila seorang anak merasa diraikan, mereka juga merasa disayangi dan bermakna dalam peranan keluarga mereka. Hari lahir mereka menjadi penting dalam kehidupan ibu bapa mereka.
  • Mereka mengeratkan ikatan kekeluargaan. Mempunyai tradisi keluarga adalah positif. Tidak kira apa ukuran perayaan itu, apa yang relevan, adalah rasa bersama untuk meraikan sesuatu yang istimewa.
  • Mereka menjalin hubungan sosial. Mengundang beberapa rakan, datuk nenek, atau seluruh keluarga ke pesta ulang tahun membantu anak untuk berhubungan lebih baik melalui perasaan persahabatan dan kebaikan.
  • Mereka mencipta kenangan positif. Kajian tentang kenangan prasekolah mengatakan bahawa kebanyakan kenangan masa kanak-kanak bukanlah benar-benar kenangan, melainkan memori yang dihasilkan dari banyak data yang dikumpulkan dari pelbagai sumber dengan cara yang tidak sedar, seperti sensasi, bau, dan muzik. Jadi, mencipta kenangan dari perayaan boleh menjadi sesuatu yang sangat bermakna.
  • Ini membantu mereka untuk mempunyai persepsi masa. Kanak-kanak tidak menyedari pertumbuhannya jika tidak melalui orang lain. Itulah sebabnya hari lahir adalah cara yang baik bagi mereka untuk mengetahui proses membesar.

Jadi, adakah anda sudah bersedia untuk Majlis Hari Jadi sekarang?

Apakah Formula Berasaskan Tumbuh-Tumbuhan?
Formula berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah susu tanpa laktosa dan lembu. Ia selamat dan berkhasiat sama dengan formula susu lembu. Kajian menunjukkan bahawa formula berasaskan bijirin yang lain seperti beras adalah pilihan yang sesuai dan sihat untuk kanak-kanak dengan alahan susu lembu. Formula berasaskan bijirin boleh menjadi alternatif untuk kanak-kanak yang alahan terhadap susu lembu atau soya.

MIWAKO A+

Untuk Kanak-kanak Umur 1-6 Tahun

Nutrisi Lengkap
Diperkayakan dengan nutrien dan vitamin penting yang menyokong pertumbuhan & pembelajaran optimum anak anda

Alahan Mesra
Tidak mengandungi alergen utama seperti laktosa, susu tenusu, kacang soya, kacang, telur dan gluten

Zero Gula
Tidak ditambah dengan sebarang gula atau pemanis tiruan

Perkembangan Otak
Bahan-bahan berfungsi seperti GABA dari beras perang yang bercambah, Omega 3 & Choline: Sokongan emosi & pembangunan kognitif

Kesihatan Usus
Prebiotik (FOS & 
Inulin):  Prebiotik mempromosikan pertumbuhan bakteria baik untuk membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kesihatan Tulang
Kalsium: Membantu menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Vitamin D: Membantu penyerapan kalsium dan meningkatkan kekuatan tulang

4 Jenis Gaya Keibubapaan yang Mempengaruhi Masa Depan Anak Anda

Pendidikan anak-anak selalu menjadi pengajaran besar bagi setiap ibu bapa. Ia adalah kerana setiap anak-anak adalah unik dan bertindak balas berbeza dengan kaedah yang berbeza
Ketahui Lebih Lanjut

Adakah bayi anda mempunyai alahan susu lembu?

Selepas alahan telur, alahan susu lembu adalah alahan makanan kedua yang paling biasa di kalangan anak muda Asia. Ia memberi kesan kepada kira-kira 2.5 peratus daripada mereka yang berusia di bawah 3 tahun dan kemungkinan besar akan berkembang pada tahun pertama kehidupan.
Ketahui Lebih Lanjut